Vision Board Nasıl Yapılır? | 5 Adımda Hayal Panosu Hazırlama
Merhaba! Vision board Pinterest’te, birçok blogda ve izlediğim dizilerde sıkça görüp çok heveslendiğim ama bir türlü beceremediğim bir şeydi.
Geçtiğimiz yaz Berlin’de Erasmus stajı yaparken, iş arkadaşlarımdan Christian’ın Photoshop‘ta hazırladığı vision board’u gördüm ve çok hoşuma gitti. İstediği gibi düzenlemişti ve bilgisayarında masaüstü duvar kağıdı olarak kullanılıyordu. Onu gördükten sonra ben de Erasmus’tan dönünce kendime dijital bir vision board hazırlamaya karar verdim.
Hem 25 yaşına girdiğim için hem de üniversiteden mezun olup hayatıma ve geleceğime yön vermeye çalıştığım bir dönemde olduğum için vision board hazırlamanın tam zamanıydı. ?
Erasmus’tan dönünce, daha önce Üniversite Sonrası Hayat Nasıl Gidiyor yazımda anlattığım gibi, bir defter ve kalem alıp yapmak istediğim şeyleri, kendimi geliştirmek istediğim konuları ve neler yapabileceğimi bir deftere yazdım.
Eğitim, iş, kişisel ve profesyonel gelişim açısından yapmak istediklerimi bu deftere aktarmış olsam da bunlar dışında kişisel olarak varmak istediğim noktalar ve yapmak/yaşamak istediğim şeyler vardı. İşte tam da bu hedefler, vizyon panomu oluşturdu.
Vision Board nedir? & Dream Board nedir?
Vizyon panosu (vision board) ve hayal panosu (dream board) aslında benzer şeyler olsalar da, içerik olarak farklı olduklarını söyleyebiliriz. Kısaca bahsedelim:
- Vizyon panosu belli bir dönemde ulaşmak istediğiniz hedefleri içeriyor.
- Hayal panosu ise bir ölmeden önce yapılacaklar listesi niteliğinde. (ing: bucket list)
Fiziksel Vision Board Nasıl Yapılır?
Fiziksel vizyon panoları dergilerden gazetelerden kesip bir araya getirdiğiniz görsellerden oluşuyor. Hedeflerinizi ve yapmak istediğiniz şeylerle ilgili görseller bulup kesip bir araya getiriyorsunuz. Eğer dergilerde bulamazsanız internetten bulup çıktısını alarak da yapabilirsiniz.
Ben arkadaşımda gördüğüm gibi bilgisayarımda duvar kağıdı yapmak istiyordum ve dijital vizyon panosu yapmayı tercih ettim.
Dijital Vision Board Nasıl Yapılır?
Dijital vision board, fotoğraf düzenleme programlarında veya online düzenleyicilerde yapılabilir. Ben hep bileşenlerini beğendiğim için hem de ücretsiz olduğunu için Canva’da hazırlamaya karar verdim.
Küçük bir not: Ben bilgisayarda Canva’nın sitesinden yaptım. (Canva.com) Telefondan veya tabletten yapmak isterseniz Canva’nın mobil uygulaması var;
Android için Canva Uygulaması ve Apple iPhone & iPad için Canva Uygulaması
Sitesinde de uygulamasında da Türkçe dil desteği var. Yani İngilizce bilmiyorsanız hiç sorun değil. ✨ (İngilizce öğrenmek veya İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız bu yazıyı önerebilirim: İngilizce Öğrenmek ve Geliştirmek)
1. Adım: Vizyon Panosuna eklemek istediğiniz hedeflerin bir listesini yaparak başlayın.
Öncelikle vizyon veya hayal panonuza eklemek istediğiniz şeyleri düşünerek bir liste oluşturun. Örneğin;
- Fotoğrafçılık öğrenmek,
- Dans etmeye başlamak veya dansta kendini geliştirmek,
- Paris’e gidip kruvasan yemek,
- Barselona’ya gidip Gaudi’nin eserlerini görmek
- Farklı ülkelerden kartpostallar toplamak,
- Yabancı mektup arkadaşları edinmek
- Bouldering, kayaking veya başka bir spor öğrenmek,
- Kendini savunmayı öğrenmek (self-defense),
- Yüksek lisans yapmak
gibi gibi birçok şey olabilir.
Burada önemli olan sizin ne istediğiniz, hayatınıza neler katmak istediğiniz.
Bir yıllık vizyon panosu yapıyorsanız, bu bir sene içinde neler yapmak istediğinizi düşünün ya da hayal panosu yapmak istiyorsanız ölmeden önce yapmak istediklerinizin bir listesini yapın. İsterseniz tematik panolar da yapabilirsiniz. Mesela seyahat etmek istediğiniz şehirler ve ülkelerden fotoğraflarla seyahat temalı bir hayal panosu oluşturabilirsiniz.
Küçük bir tavsiye: Bu hedefleri oluştururken materyalist hedeflerden kaçınmaya çalışın. Yani hedefleriniz bir şeyler (satın) almak üzerinde olmasın. Kendi içinizde hissettiklerinize odaklanın. (Mesela: daha başarılı olmak için kendini geliştirmeye yönelik aktivitelerde bulunmak, yaratıcılığı geliştirmek için sanatsal aktivitelere katılmak, özgüveni geliştirmek, özşefkat pratiği yapmak gibi)
Bu tabii benim kişisel görüşüm. Sizin istediğiniz şeyler farklıysa ve daha somut hedefleriniz varsa onlara yönelin. Herkesin hayat görüşü ve düşünce yapısı farklı, sizin için en doğrusunu yine siz bilirsiniz. Şimdi bilmiyor olsanız bile deneme yanılma yoluyla yine keşfedersiniz.
2. Adım: Canva’da Vision Board yapmak için boş bir sayfa oluşturun.
Canva’da çeşitli kategoriler ve farklı şablonlar var. Bunların boyutları önceden belirlenmiş olduğu için kolaylık sağlıyor. Burada ben bilgisayarımda kullanacağım için ‘Masaüstü Duvar Kağıdı’ (1920*1080 pixel) şablonu seçip boş bir dosya açtım.
Telefonunuza arka plan görseli olarak kullanmak istiyorsanız İnstagram Hikayeler şablonu seçebilirsiniz.
Cihazınıza özel boyutlar (pixel) girerek boş bir sayfa da açabilirsiniz. Bunun için, bir şablonun açık olduğu sayfada sol üst köşedeki Dosya‘ya tıklayın > sonra Yeni Tasarım Oluştur > ve Özel Boyutlar‘a tıklayıp istediğiniz boyutları girin.
3. Adım: Hedefleriniz ile ilgili görseller bulun.
Panoda yer vermek istediğiniz hedeflere karar verdikten sonra bunlara yönelik görseller arayın. Canva’nın kendi fotoğraflar menüsünde ve çeşitli stok fotoğraf sitelerinde çeşitli anahtar kelimeler (seyahat, spor, sanat veya daha spesifik kelimeler) aratarak gözünüze hoş görünen görselleri bilgisayarınıza veya telefonunuza kaydedin.
Beğendiğiniz fotoğrafları seçip bir klasörde toplayın. Bu sayede hepsini tek bir yerde rahatça görebilirsiniz. Benzer şeyleri ifade eden ama arasında karar veremediğiniz görseller için alt klasörler oluşturup onları orada biriktirebilirsiniz. Sonra panonuzun renk uyumuna ve kalan boş yerlere göre bunlar arasında seçim yapmak çok daha kolay olur.
Vision board hazırlarken kullanabileceğiniz ücretsiz stok fotoğraf siteleri:
- https://www.pexels.com/ ***
- https://unsplash.com/ ***
- https://pixabay.com/
- https://www.reshot.com/
- https://visualhunt.com/
- https://freephotos.cc/ **
- https://shotstash.com/ **
- https://pixabay.com/
Pexels ve Unsplash, bunlar arasında benim en sevdiğim ve en sık kullandığım siteler. Size kolaylık olması açısından, sevdiğim görsellerden oluşan fotoğraf albümleri hazırladım:
Pexels’teki tüm Fotoğraf Albümlerim,
‘Mutlulugun Pesinde 2020’ Albümü &
Unsplash ‘Mutlulugun Pesinde’ Fotoğraf Albümü
Bu sitelerden ve albümlerden istediğiniz görselleri indirip kullanabilirsiniz. (Yeni fotoğraflar buldukça bu albümleri güncellemeye devam ediyorum. İsterseniz takibe alabilirsiniz)
Bu siteler dışında instagram’dan, pinterest’ten veya herhangi bir yerde beğendiğiniz fotoğrafları da alabilirsiniz tabii ki. Bu sitelerde anahtar kelimelerle kolayca bulunabildiği için ve görseller hep kaliteli olduğu için ben bu siteleri tercih ettim.
4. Adım: Fotoğrafları panoya yerleştir ve düzenle
Canva içinde beğendiğiniz görselleri (fotoğraf & bileşen) bir arada rahatça görebilmek için: aynı dosyada panonuzun sağ üst köşesindeki + simgesine basıp yine boş bir pano daha açın.
Burayı taslak gibi kullanın. Panoda yer vermek istediğiniz görselleri burada toplayıp panoya eklemeden önce istediğiniz gibi düzenleyin. Sonra buradan sürükleyerek, kopyala-yapıştır veya kes-yapıştır yaparak asıl panoya taşınabilirsiniz.
Panoda yer vermek istediğiniz görselleri bilgisayarınızdan (veya telefonunuzdan) Canva’ya yükleyin (Soldaki menü’de Yüklemeler > ‘Görsel veya Video Yükle‘)
Menüden kendi yüklediğiniz görsellerden ve Canva’daki fotoğraflardan istediğiniz görselleri boş panoya yerleştirerek başlayın. Büyük fotoğraflar veya yer vermek istediğinizden emin olduğunuz görsellerle başlamanızı öneririm. (Sonra yer bulma sıkıntısı olmasın diye)
Burada ben önce köşelere ve ortaya yerleştirdim. İlk başta bomboş iken neyi nereye koyacağınıza karar vermek zor olabiliyor. Ama daha sonra hepsini kolayca düzenleyebilirsiniz, o yüzden bunu çok dert etmeyin.
Canva’da Fotoğraf Düzenleme
- Fotoğraf düzenleme ve bileşenler (ing. elements) açısından Canva birçok seçenek ve fonksiyon sunuyor. Bileşenlerin çoğunda renkleri istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz.
- Fotoğraflarda efektler (Duotone gibi), filtreler ve ayarlar ile istediğiniz tonları ve estetik görüntüyü kolayca yakalayabiliyorsunuz. Ben birçok görselde döndürme, şeffaflık ve stil kopyalama araçlarını da kullandım.
- Sağ üst köşede ‘Pozisyon’ a tıklayarak üst üste gelen görsellerde hangisinin üste hangisinin alta geleceğini ayarlayabiliyorsunuz. Renk düzenini beğendiğiniz bir bileşeni seçip > boya fırçasına (Stili Kopyala) tıklayıp > sonra istediğiniz başka bir bileşene tıklayarak düzenlemeyi yapıştırabiliyorsunuz.
5. Adım: Vizyon panonuzu istediğiniz gibi tasarlayın.
Şimdi en eğlenceli kısmına geldik: Panomuzu istediğimiz gibi düzenleyip güzelleştireceğiz.
Sadece fotoğraf eklediğiniz zaman bir bütün hissi vermeyebiliyor. Sadece bir araya getirilmiş fotoğraflar gibi görünüyor. İlk başta bu yüzden biraz moralim bozulmuştu, çünkü istediğim bütünü elde edememiştim. Sonra çeşitli alıntılar ve minik illustrasyonlar ekleyince güzelleşti, parçalar birleşti ve bütün oluştu. ✨
Canva’da fotoğraflar dışında bileşen adı verilen çeşitli görseller de var. Bunlar ok, daire, kare vb şekillerden tutun harika illustrasyonlara kadar birçok görsel içeriyor.
Çok fazla bileşen (illüstrasyonlar, etiketler vs) olduğu için istediğinizi bulmak biraz yorucu gelebilir. Burada birkaç önerim var:
- Öne Çıkanlar ve Popüler Koleksiyonlar kısmına mutlaka bakın. Çok güzel görseller var. Ben çoğunlukla bunları kullandım. En sevdiklerim: organik gökkuşakları, pastel seyahat aksesuarları, organik yaz ve canlı yapraklar. Bunların hepsi ÜCRETSİZ!
- Google’da arama yapar gibi burada da aklınıza gelen ilgili anahtar kelimeleri aratın. Mesela stamp (posta damgası gibi, seyahat temalı görseller çıkıyor), pastel, rainbow (pastel renkli elle çizilmiş gibi organik görünen gökkuşakları var), travel (seyahatle ilgili çok güzel illustrasyonlar var), sanat, drawing (çizim görseller çıkıyor), spring, summer. (Türkçe isimler de aratabilirsiniz)
- Bu aramaları yaparken aralarda birçok görselin premium yani ücretli olduğunu göreceksiniz. Ücretli görselleri kullanabilmek için tek seferlik birkaç dolar ücret ödemek ya da aylık Canva Pro üyeliği (10$/ay) satın almak gerekiyor. Ücretsizleri kolayca bulmak için şöyle bir yol var; Arama kutusuna “brand:BAAMOuJH0Ec” veya “brand:BAAAAP7rQ8M” yazıp arattığınızda sadece ücretsiz bileşenler çıkıyor. Bunlar için tekrar kategori araması yapamıyorsunuz ama ben denedim, gayet güzel şeyler var. Özellikle ikincisinde çıkanları çok beğendim. (Biraz aşağılara inmek gerekiyor ama olsun, değer!)
Bu arada, İngilizce bilmiyorsanız yine bunu sorun etmeyin. Anahtar kelime araması yaparken de Türkçe arama yapabilirsiniz, aynı sonuçlara ulaşırsınız. Stok fotoğraf sitelerinde de çoğunlukla Türkçe dil seçeneği var. Eğer istediğiniz sitede Türkçe yoksa, yan sekmede bir Türkçe-İngilizce sözlük açıp istediğiniz kelimeleri çevirerek bakabilirsiniz. Hiç sorun değil yani 🙂
En büyük farkı yaratan kesinlikle bu bileşenler oldu. Canva’daki bileşenler dışında farklı sitelerden alıntılar (ing. Quote) ve çeşitli görseller de (yukarıdaki kahve izi gibi) buldum. Bunlar için Google’da png formatında vektör görseller aradım.
Bu vektör görsellerde arka planları transparan oluyor. Mesela yukarıda yazıların olduğu görseller, arkası transparan png formatında görseller. Arkaplanları beyaz olmadığı için arkada dikdörtgen çerçeve çıkmıyor.
Alıntıları ise genellikle alıntı cümleyi Google Görseller’e yazarak buldum. Aralarından beğendiklerimi seçtim.
Ücretsiz png görsel bulabileceğiniz siteler:
- https://pngtree.com/
- https://www.freepngs.com/
- https://www.freepik.com/free-photos-vectors/png
- https://pixabay.com/vectors/
Bu sitelerde istediğinizi bulamazsanız Google Görseller‘de ‘istediğiniz görselin adı + transparent png’ yazıp aratın. Mesela yukarıdaki kahve izi görseli için ‘coffee stain transparent png’ araması yapabiliriz. Seyahat görseli için ‘travel transparent png’ yazıp aratabiliriz.
Renkleri Düzenleme
Panoya farklı görseller ve bileşenler ekleyince renkler karman çorman görünebilir ve göz yorabilir. Renklerin daha uyumlu görünmesini istiyorsanız renk paleti oluşturucu araçlardan faydalanabilirsiniz. Ben bunun için https://coolors.co/ kullanıyorum. İsterseniz rengini beğendiğiniz bir görseli yükleyip görselden o rengin renk kodunu alıp ona göre paletler de oluşturabiliyorsunuz.
Küçük bir not: Hepsinin birbirine yakın renklerde olması bir süre sonra panonun görüntüsüne alışmanıza ve görselleri fark etmemenize neden olabilir. O yüzden dikkatinizi çekmesini istediğiniz görsellerde zıt (contrast) renkleri tercih edebilirsiniz.
Vizyon Panosu Örnekleri
- Internette birçok vizyon ve hayal panosu örneği var.
Pinterest’teki hayal panosu örnekleri için bir Pinterest panosu oluşturdum: Vision Board Inspiration. Farklı örnekler görmek isterseniz oraya bakabilirsiniz.
- Geçen sene youtube’da çok hoşuma giden iki video izlemiştim, onları da buraya ekliyorum:
+ Sorelle Amore – How I Created My Dream Life in 5 Years
+ How To PROPERLY use Manifestation To Create Your Dream Life
? + Bir de sürprizim var! Sizin de kullanabileceğiniz benimkine benzer içeriği olan, daha sade ve mobile uygun vizyon panoları hazırladım. İsterseniz telefonunuza arka plan yapabilirsiniz. ? Buradan indirebilirsiniz: Mutluluğun Peşinde 2020 Mobil Vizyon Panoları Bu dosya erişiminize hep açık kalacak. Yenilerini yaptıkça da eklemeye devam edeceğim.
Umarım faydalı olmuştur. ☀️ Eksik gördüğünüz ya da anlamadığınız bir şey varsa aşağıda yorumlarda yazın lütfen.
? + İlk vizyon panomu, 2019 Ekim’de yapmıştım. Panomdaki bazı hedefler, pandemiden dolayı yapmayacağım şeyler olduğu için onları şimdilik çıkarıp biraz daha sadeleştirdim. Bu yazının başında gördüğünüz, şu anda kullandığım asıl versiyonu ve bilgisayarımın masa üstünde duruyor 🙂
? + Aslında bu yazı, benim size kendi vizyon panomu anlattığım bir yazı olacaktı. Asıl planım, onu yazmaktı. Ama size kendi panonuzu yapmanızda ardımcı olacak bir yazı yazmak daha mantıklı geldi. (İsterseniz kendi panomu da ayrı bir yazıda paylaşırım sizlerle)
Bilgisayarımı her açışımda ve her kapatışımda bu ekranı görmek beni mutlu ediyor, bana hedeflerimi ve değerlerimi hatırlatıyor.
? + Bana gerçekten faydası olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim.
Hazırladığınız vizyon panolarını veya hayal panolarını benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum! (Özel bir şey değilse tabi..) İsterseniz bana mail atabilir ya da sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
Sevgilerimle,
– Şeyma ?
4 Yorum
Mustafa Kurt
Canva’yı uzun zamandır kullanıyordum. Aklımda bahsettiğiniz vision board tarzı birşey hazırlamak da geçiyordu ama nedense bu ikisini bir araya getirmedim. Yazınızı heyecanla okudum ve çoğunu bilsem de yazınız bilmediğim çok kilit noktalarda kafamda şimşekler çakmasına sebep oldu. Kendi adıma teşekkür ederim.
Şeyma Mektepli
Merhaba Mustafa, çok sevindim faydalı olmasına. Ben de nerede yapsam diye bir süre platform arayıp sonra Canva’yı akıl etmiştim işte. Ücretsiz illustrasyonları ile harika oldu. Sevgiler,
bsrtas
çok güzel bir fikir oldu benim için ? çokça teşekkürler ? ve de kendi pano yazını -özel değilse tabii- paylaşman çok güzel olurrr
Şeyma Mektepli
Merhaba Büşra, son dönemde birkaç kez panomu değiştirdim. Yeni gelişmeler ile beraber onu da paylaşacağım,
Sevgiler!